Inainte de a privi inspre ce ne-am propus si ce am realizat prin intermediul proiectului EVS Seeds, merita sa punem o intrebare: ce presupune, de fapt, ca un proiect SEV sa primeasca si atributul de „strategic”?
Pe langa implementarea activitatilor standard ale Serviciului European de Voluntariat, este necesar ca organizatiile coordonatoare sa aiba experienta in gestionarea acestor proiecte precum si, iar aici este partea interesanta!, sa detina capacitatea de a genera impact la nivel local, regional, national sau/ si european. Altfel spus, pe langa gestionarea efectiva a voluntarilor internationali, un astfel de proiect isi propune sa aduca valoare intr-un domeniu prioritate a Programului Erasmus+.
In cazul EVS Seeds, ne-am concentrat pe 2 mari directii:
Proiectul derulat in perioada 1 februarie 2018 – 31 august 2020, s-a bucurat de implicarea a 12 parteneri asociati si 20 voluntari internationali in timpul a doua fluxuri (01.09.2018-31.08.2019 si 01.09.2019-30.06.2020).
Partenerii asociati au fost institutii publice si organizatii nonguvernamentale clujene, care activeaza in Cluj-Napoca si imprejurimi:
Fiecare partener asociat a delegat cel putin o persoana care sa preia rolul de coordonator ai voluntarilor care au activat cate 2 zile/ saptamana in organizatiile lor.
Voluntarii internationali au fost tineri intre 18 si 30 ani, proveniti din 11 state:
In cadrul fiecarui flux, voluntarii au fost impartiti in perechi de cate 2 si au derulat activitati saptamanale in 2 organizatii. Prin implicarea lor, voluntarii au cumulat un total de 19.722 ore de voluntariat in folosul comunitatii clujene, tradus in 268.613,64 lei – valoare a muncii voluntarilor raportata la salariul minim pe economie.
Activitatile desfasurate in timpul celor 22 luni de stagii au presupus implementarea a 12 categorii de activitati: animatie socio-culturala, lucru manual, lectii de limba straina, dezvoltare de abilitati de viata, creare continut educational pentru web, creare/ adaptare metode de invatare nonformala, tabere, drumetii, activitati sportive si culinare, sprijin de tip after-school, activitati de promovare a voluntariatului. Varietatea tipurilor de sarcini este datorata paletei diverse de parteneri asociati si, implicit, ai beneficiarilor acestora – 365 de copii si tineri, persoane vulnerabile din cauza situatiei sociale, economice sau medical au participat la activitati pregatite de voluntari sub indrumarea partenerilor asociati.
Pe langa acestea, voluntarii au derulat 14 proiecte personale, menite sa transfere interese proprii in actiuni care sa contribuie la dezvoltarea comunitatii, propunand si implementand activitati precum: renovare de spatii, derulare de activitati educative, creare de articole, manuale, bloguri si pagini de Facebook cu tematici precum sanatate mintala, stil de viata sanatos etc.
De asemenea, echipa de voluntari a aderat la activitati care promoveaza la nivel national voluntariatul si invatarea nonformala: Saptamana Nationala a Voluntariatului (2019) si Ziua Invatarii Nonformale (2018 si 2019). Printre cele 17 activitati propuse se regasesc: organizarea unui targ de ONG-uri, a unei biblioteci vii, a unor ateliere pe tema sanatatii mintale, comunicarii, reciclarii etc., crearea unei gradini comunitare si a unor zone sportive cu acces public, activitati de igienizare si chiar si actiuni de voluntariat intergenerational.
Si in perioada pandemiei covid-19, voluntarii au generat impact prin oferirea a 5 ateliere online pentru comunitatea clujeana. Focusul principal a fost tema interculturalitatii, in care au fost introdusi cei 69 de participanti.
In acelasi timp, partenerii asociati au participat la activitati de formare a competentelor necesare gestionarii voluntarilor:
Asadar, echipa CVCN a fost concentrata pe 2 planuri: formarea si sprijinirea partenerilor asociati pentru ca in viitor sa devina autonomi in gestionarea propriilor proiecte de voluntariat international, precum si sustinerea si sprijinirea voluntarilor internationali in dezvoltarea de competente pentru viata.
In prezent, Asociatia „Pahumi” a obtinut certificatul de calitate ESC si a primit aprobare pentru derularea unui proiect de voluntariat international co-finanat prin Programul Corpul European de Solidaritate al Comisiei Europene. Acest proiect, „Pahumi Rocks” aduce impreuna 4 voluntari internationali si 2 voluntari romani. Acest lucru este ceea ce noi consideram un impact vizibil.
Totodata, observam si progresele facute de partenerii asociati in ceea ce priveste capacitatea crescuta de gestionare a voluntarilor in context international, urmarirea celor 9 pasi in coordonarea lor (si inclusiv ai celor locali), precum si familiarizarea lor cu SEV/ ESC . Acestea impreuna reprezinta impactul asupra competentelor staff-ului lor si a capacitatii organizationale de a intra in randul organizatiilor coordonatoare de proiecte de voluntariat international prin ESC.
Cele 31 luni de proiect au insemnat intalniri de planificare, implementare riguroasa a activitatilor, monitorizare si evaluare constanta, respectiv au implicat aducerea in prim-plan a valorilor noastre, care ne-au ghidat din 1 februarie 2018 pana in prezent. Infograficul de mai jos vorbeste despre numere, timp in care noi, echipa CVCN, ne bucuram sa impartasim emotiile din spatele experientei de a coordona singurul proiect SEV strategic din Romania.
Proiectul EVS Seeds a fost coordonat de CVCN si co-finanat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.