• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
DSC06422 01 scaled
  • iulie 30, 2020

EVS SEEDS: PERSPECTIVA LOR, A COORDONATORILOR DE VOLUNTARI

V-am prezentat frecvent cum a decurs proiectul, urmărind perspectiva CVCN, în rol de coordonator de proiect, și a voluntarilor. A venit însă vremea să privim asupra a ceea ce a însemnat găzduirea voluntarilor internaționali de către partenerii asociați (instituții publice și organizații nonguvernamentale).

Vă invităm să lecturați testimonialele a 4 coordonatori de voluntari, reprezentanți a 4 dintre organizațiile care au găzduit voluntarii proiectului „EVS Seeds”.

  1. Ana-Maria Socaciu de la Asociația Pahumi

Foto Ana Maria - ASoc Pahumi

Coordonarea a doi voluntari internaționali, în cadrul proiectului EVS Seeds, alături de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, a fost o experiență cu totul nouă, pe care am primit-o cu mult entuziasm și curiozitate, precum și cu deschiderea de a învață lucruri noi pe parcurs.

Am mai coordonat voluntari în trecut, însă experiența e un pic diferită când aceștia vin două zile pe săptămână la activități, nu vorbesc limba ta, provin din culturi diferite și au nevoie de mai multă asistență la integrare. A fost o provocare să fiu liantul dintre ei și beneficiarii activităților pe care le susțineau. A fost greu, dar frumos, și m-am bucurat că a existat deschidere să putem colabora. Ce hopuri am întâmpinat? Au fost și momente dificile, în care voluntarii nu erau motivați, fie pentru că le era dor de casă, fie pentru că erau cu gândul la problemele lor. Pe de altă parte, mai ales la început, dificultățile de limbă erau mari, iar comunicarea și conducerea activităților era foarte anevoioasă. Cu răbdare le-am trecut pe toate. S-au deschis și ei, au fost primitori și copiii, iar împreună ne-am simțit bine și am avut schimburi de experiențe frumoase. O altă dificultate a fost aceea de a fi flexibili: de multe ori planul de acasă nu se potrivește cu cel de pe teren. Împreună cu voluntarii, am fost nevoiți să schimbăm modul de desfășurare al activităților pentru a face totul cât mai potrivit, atât pentru beneficiari, cât și pentru voluntari.

Avem și momente frumoase petrecute împreună. Îmi amintesc de pregătirile pentru Halloween, de ieșirea la pădurea din Feleacu împreună cu copiii, de colindele de Crăciun și vizita la o școală din Măguri-Răcătău, de decorațiuni de Crăciun, de mersul la schi. Acestea au fost câteva din momentele care ne-au ajutat să ne cunoaștem mai bine, să ne apropiem și să avem amintiri frumoase împreună.

Atunci când ești pasionat și animat de ceva, îți recunoști misiunea și știi cum anume vrei tu să lași o lume mai bună, e foarte probabil ca pe traseu să te întâlnești cu oameni care au aceeași dorință în suflet: să lase o lume mai bună în felul în care înțelegi și tu să faci asta. Și uite așa, se duce vorba și se strâng în jurul tău oameni binevoitori, oameni care vor să facă o schimbare, care vor să se implice și care sunt dispuși să meargă până la capăt. Asta ne-a motivat și ne-a încurajat în drumul nostru și în munca cu copiii, astfel încât am început să visăm mai măreț și să ne gândim cum am putea să împărtășim pasiunea noastră și cu alții, cum să călătorim împreuna în aceeași barcă, în timp ce învățăm unii de la alții și ne îmbogățim reciproc. Așa am ajuns să avem deschiderea de a primi 2 voluntari internaționali și de a face echipă și cu ei. Lucrurile au avut o turnură pozitivă și încurajatoare, copiilor le-a plăcut enorm, astfel că am fost încurajați să pornim pe un nou drum, iar din această toamna vom găzdui 6 voluntari noi, 4 internaționali și 2 naționali.

Suntem entuziasmați, ca niște copii care așteaptă ceva măreț să se întâmple, și un pic cu emoții, pentru desfășurarea primului nostru proiect ESC, Pahumi Rocks. Știm că avem multe de învățat din greșeli, dar plecăm urechea și către cei ce ne sfătuiesc din experiențele lor de peste ani. Avem năzuința că acest proiect va fi benefic pentru toți cei implicați în el și credem cu adevărat că acolo unde este implicare sinceră și devotată, vor exista și rezultate pe măsură. Ne pregătim să primim voluntarii și credem că vom face o echipă și o treabă bună, împreună! Țineți-ne pumnii strânși!

 

          2. Carmen Deac de la Asociația Mânuțe Pricepute

Foto Carmen

Împreună cu Laura si Mathilde am creat un proiect frumos, numit Semințe de bunătate. Proiectul a avut ca  scop crearea unei curricule practice ușor de implementat de cadrele didactice din România pentru dezvoltarea emoțională a copiilor. Proiectul s-a concretizat într-un set de activități care promovează valorilor pe care voi considerăm ca esențiale pentru copii: bunătate, blândețe, proactivitate, cetatenie activa. Prin exercițiile propuse copiii s-au familiarizat cu emoțiilor lor, au conștientizat cum reacționează la presiunea grupului si invatat să-și asume responsabilitatea pentru lucrurile/ faptele lor.

La realizarea acestui proiect fetele au avut un rol esențial, lucrand activ la crearea curriculei, testarea si implementarea ei. Simt ca impreuna am crescut și am creat un proiect frumos si util pe care mi-ar place sa il ducem la nivel internațional, sa il crestem si sa îl folosim ca un schimb de bune practici între diverse școli.

Mulțumesc CVCN pentru oportunitate, sprijin și cunoașterea transmisă.

 

          3. Adriana Avram de la Asociația DOWN – Centrul Educațional Raluca

În anii 2018-2020 am participat la proiectul „EVS Seeds”, în cadrul căruia am cunoscut oameni noi, tineri din Franța, Spania și Danemarca, ceea ce a insemnat mult pentru DownCER.

Foto AdrianaÎn anul 2019-2020, am avut alături de noi voluntarele Laura (Spania) și Mathilde (Franța), două fete minunate, care au continuat cursurile de limba engleză începute în primul flux de voluntari, prin implicarea Mirellei (Danemarca) și a lui Nathan (Franța), la care au adăugat workshop-uri cu diferite teme, jocuri interactive, ieșiri cu beneficiarii, concursuri sportive la care i-au însoțit și susținut.

În perioada de pandemie Laura și Mathilde au desfășurat activități interactive, creative și distractive care au ținut activi beneficiarii DownCER și pe prietenii lor din alte orașe (Hunedoara, Târgu Mureș, Brăila, București, Arad, etc.), în plina activitate, realizând teme/ provocări date de către Laura și Mathilde în fiecare săptămână!

CVCN și semințele plantate prin „EVS Seeds” au adus multe beneficii în viața DownCER. Beneficiarii au dobândit cunoștințe minimale, adevărat, de limba engleză, dar suficient încât să nu se mai simtă complet pe dinafară în situații în care se vorbește limba engleză! Mai mult, și-au făcut prieteni noi, și-au dezvoltat abilități de comunicare și interacțiune prin activitățile din acest proiect la care au participat!

Felicitări și așteptăm să treacă pandemia pentru a ne relua activitățile cu voi, CVCN!

 

           4. Larisa Ștefan de la Fundația Prison Fellowship Romania

Centrul nostru de Zi din cadrul PFR a avut în ultimii doi ani de activitate, oportunitatea de a găzdui și  a împărtăși experiențe memorabile cu un număr de 4 voluntari, 2 băieți și două fete veniți din colțuri diferite ale Europei, dar foarte dornici să se alăture aventurii de dezvoltare prosocială și maturizare pozitivă pe care am pornit-o împreună cu și pentru beneficiarii noștri. A fost o perioadă cel puțin interesantă, dacă nu chiar unică, în care fluxul de idei și propuneri a fost unul continuu, șocul multicultural mare dar extrem de interesant tocmai datorită acestui fapt, iar interacționarea extrem de frumoasă, tocmai datorită barierelor lingvistice.

Foto LarisaCoodonarea voluntarilor în cadrul activității de la Centrul de Zi prin proiectul „EVS Seeds”, așa cum am avut ocazia de a o înțelege, a fost organizarea unor activități, împreună cu voluntarii,  în care atât voluntarul cât și beneficiarul să fie pe picior de egalitate din punct de vedere al implicării. Responsabilizarea pentru activitatea acestor voluntari, medierea legăturii între ei și beneficiari, atât la modul formal, cât și informal, a reprezentat și dezvoltarea personală a unor competențe organizatorice. La nivel emoțional-afectiv am creat legături de amiciție, având grijă la nevoile voluntarilor. Pot spune că este similar cu legăturile pe care le-am dezvoltat cu copiii, și vreau să cred că am fost gazde plăcute și am creat un mediu și o zonă „de confort” propice dezvoltării sanogene a tuturor.

Pe scurt, câteva din momentele memorabile pe care le păstrăm cu drag în albumul cu amintiri sufletești ai familiei de la Centrul de Zi împreună cu Yekta (voluntar Turcia), Mykolas (Lituania), Laura (Franța) și Mathilde (Spania), din spusele celor direct implicați în relaționarea cu ei, și anume copiii,  sunt:

  • “ Yekta, a fost întotdeauna mai apropiat de noi, pentru că era foarte zâmbăreț și mereu binedispus, ce-i drept nu prea înțelegea el întotdeauna ce vorbeam, dar ne răspundea la orice cu un zâmbet. În plus, avea asemănarea izbitoare cu actorii din filmele turcești ai căror mari fani eram în acea perioadă >>Furtuna pe Bosfor<<. Avea un aer de actor din film, iar noi fetele îl înnebuneam cu întrebări despre cultura turcească, mâncărurile specifice, sărbători, etc. Cu Yekta am fost și noi >>turiști<< în Turcia pentru un timp. Pe unii dintre noi ne-a învățat multe cuvinte în franceză, și nu vom uita cât de amuzant era să reproducem accentele specifice limbii franceze.”
  • „Mykolas avea timiditatea și calmul pe care de multe ori nu l-am înțeles și chiar l-am mai ironizat. Dar răbdarea lui și aspectul fizic și vestimentar mai diferit a rămas în mintea noastră ca o amintire plăcută. Cu Yekta și Mykolas am tras unele dintre cele mai adevărate meciuri de fotbal!”
  • “Cu Laura și Mathilde am învățat să facem >>tortilla de patatas<< și >> oeufs a la coque”, atunci când am făcut concursul Masterchef, și a fost super interesant să aflăm curiozități despre tradițiile lor gastronomice. Tot cu ele, ne-am dat frâu liber imaginației și am  finalizat de colorat zidul de pe terenul de lângă Centru, pe care l-am început cu Yekta și Mykolas. Le mulțumim fetelor pentru că au avut răbdare să ne învețe colinde și am adus multe elemente de noutate serbării de Crăciun, la care au participat alături de noi. Când ne gândim la Mathilde, ne amintim mereu de bomboanele pe care le scotea din ghiozdan pentru noi atunci când obțineam rezultate frumoase la activitățile creative. Iar apoi Laura, mereu devenea >>una de-a noastră<<  când dansam la petrecerile de Halloween și Valentine’s Day. Laura adora să danseze împreună cu noi.

Oportunitatea noastră de a ne dezvolta ca profesioniști și oameni, din ultimii doi ani prin prisma acestui proiect, și respectiv de a dezvolta capacitatea organizatorică, toleranța, cunoștințele culturale, iar apoi sentimentul de acceptare și acomodare, sunt aceleași idealuri pe care ni le propunem printre altele, și în munca pe care o desfășurăm cu copiii. Apoi provocarea și onoarea de a fi turiști prin alte țări doar prin interacționarea cu oameni din acele țări și imaginea de bine pe care o putem promova împreună prin această alianță- a Centrului de Zi și a voluntarilor străini, este o activitate pe care o dorim să o continuăm cu mare drag și pentru care vă suntem recunoscători!