• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
Imagine Articol Website 23
  • ianuarie 25, 2022

Despre o comunitate a cadrelor didactice care vor să facă lucrurile altfel

Sfârșitul de an a reprezentat printre altele și încheierea activităților în care au fost implicate în mod direct cadrele didactice din proiectul Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică. Activitățile de formare și consultanță educațională au reunit 18 cadre didactice din 6 școli din județele Cluj și Sălaj pentru a învăța și a schimba bune practici în domenii precum învățarea nonformală și interculturalitatea, alături de experți din partea organizațiilor partenere în proiect. Pentru că ne dorim să vă transmitem impresii din partea cadrelor didactice, ne-am propus să vă redăm mesajele primite din partea acestora cu privire la experiența avută în cadrul proiectului.

“Participarea mea în cadrul proiectului a reprezentat o experiență permanentă de învățare. Anterior acestei experiențe veneam din sfera activităților din domeniul specialității, unde cunoșteam participanții, activitățile aveau loc după un anumit scenariu bine cunoscut și păstrau o anumită rigoare și formalism.

Cursurile propuse aici ne-au scos din zona de confort a cursurilor clasice și ne-au oferit o varietate de abordări a relațiilor dintre formator și cursanți. În cadrul proiectului „Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică‟ am avut permanent provocări în a cunoaște oameni noi, în a aplica noi metode de învățare la clasă și a regândi anumite activități didactice din perspectiva nonformalului. Participarea la o tabără de vară din rolul de observator, unde activitățile erau animate de voluntari mi-au permis să cunosc și în afara sălii de clasă elevii. Durata proiectului și varietatea activităților propuse au fost și pentru foarte mulți elevi un foarte bun prilej de implicare și redescoperire. Resursele furnizate în cadrul acestui proiect, cărți, jocuri, sala de clasă outdoor etc., cu siguranță vor fi folosite și în cadrul altor activități și utilizate de un număr tot mai mare de elevi.” – Lavinia Buda, cadru didactiv Școala Gimnazială Bonțida

“Experienta mea de până acum în cadrul proiectului ,,Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică” a început cu activitățile de formare ale cadrelor didactice, care s-au dovedit extrem de utile, drept urmare aplic și astăzi metode non-formale în cadrul lecțiilor de limba română, iar activitățile de dirigenție includ deseori și teme/aspecte discutate la cursurile de formare.

Activitatea de consultanță educațională a fost și ea extrem de binevenită, provocându-ne deseori să ne redescoperim și să gândim “out of the box” (și aici mă refer la cutia formalului în care ne cam blocăm când vine vorba de activitatea la clasă).

Acțiunile comunitare au fost ,,cireașa de pe tort”, care, din punctul meu de vedere, au adus cele mai multe beneficii în mediul școlar al unității din care fac parte. Pe lângă sala de clasă outoor/videoclipul filmat de Crăciun/campania de strângere de fonduri etc., ne-am ales cu o relație mult mai închegată, bazată pe încredere și respect reciproc, pe toate ,,palierele”: elevi-elevi, profesori-elevi, profesori-părinți, profesori-profesori etc. Starea de bine este omniprezentă, iar cheful de ,,a face” a fost exacerbat. Drept urmare, în ultimele luni am creat spații de joacă și relaxare la toate unitățile de învățământ din comună, am toaletat și modernizat curțile școlilor și ale grădinițelor, am construit băncuțe și leagăne, spații de lectură etc., toate realizându-se prin acțiuni de voluntariat care au inclus cadre didactice, părinți,  membri ai comunității locale și reprezentanți ai unor firme cunoscute din Sălaj. 

Așadar, despre acest proiect-numai de bine… Cred cu tărie că am reușit să ne mobilizăm autentic și să dăm un mare plus de valoare educației într-o comunitate interetnică, atingând cu adevărat și ducând mai departe obiectivele proiectului.” – Lavinia Pop, cadru didactiv Școala Gimnazială Sânmihaiu Almașului

DSC 0447

Proiectul continuă și în 2022 prin activități directe în comunitățile Bonțida și Sânmihaiu Almașului și anume prin activiăți de facilitare comunitară și implementarea a 6 acțiuni comunitare. Totodată va continua și campania #Cheseninau prin care vă propunem să cunoașteți noi lucruri despre limba, istoria și obiceiurile culturii romani, precum și despre diferite personsalități remarcabile ale acestei culturi. Vom continua campania și prin povești ale membrilor comunităților în care suntem prezenți, dar și prin realizarea unui joc online interactiv de combatere a stereotipurilor. Tot în lunile care urmează vom lansa un manual pentru cadre didactice pe tema interculturalității și învățării nonformale. Vom continua procesul de dezvoltare organizațională și cooptarea companiilor care să ne sprijine activitatea în cadrul comunităților rurale de pe lângă Cluj-Napoca.

Proiectul este derulat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația JK Youth și Asociația Organizația Creștină Something New, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org