Dragi colegi, CVCN caută parteneri pentru proiectul ”EVS Seeds”!
Apel către organizații neguvernamentale și instituții publice interesate de implicarea voluntarilor în activitatea lor.
Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) propune proiectul pilot “EVS Seeds” care are ca scop transferul expertizei CVCN din domeniul muncii cu voluntarii internaționali către organizații și instituții publice din județul Cluj, pentru ca acestea să dezvolte și integreze componenta de voluntariat internațional în strategia lor organizațională.
Pe perioada proiectului vom lucra la dezvoltarea capacității organizationale a 8 organizații, în vederea gestionării proiectelor de voluntariat internațional disponibile prin Programul Erasmus+, domeniul tineret. Acest lucru se va realiza prin activități de infomare, formare, consultanță și, nu în ultimul rând, prin implicarea efectivă a câte doi vountari internaționali în activitățile curente ale organizațiior partenere.
Avantajele colaborării:
– oportunități de formare profesională în domeniu gestionării voluntarilor internaționali pentru doi angajați/membrii ai organizației
– implicarea constantă a 2 voluntari internaționali* (2 zile pe săptămână) în activitățile organizației pe perioada a doua fluxuri (flux 1: septembrie 2018-august 2019, flux 2: septembrie 2019 – iunie 2020)
– suport constant în întreg demersul de gestionare a voluntarilor internaționali
– posibilitatea de a testa modelul de implicare a voluntarilor internaționali (prin proiecte finanțate prin programul Erasmus+) în organizație, într-un cadru securizat si controlat prin coordonarea CVCN
Durata colaborării: 1 aprilie 2018 – 31 august 2020
Criteriile de eligibilitate pentru ca organizațiile (neguvernamentale sau instituții publice) să poată deveni parteneri în acest proiect sunt:
– Să aibă personalitate juridică în Romania
– Să își desfășoare activitatea în județul Cluj
– Să nu dețină acreditare pentru proiecte de voluntariat (de tip Erasmus+)
– Să fie interesate de implicare a 2 voluntari internaționali în activitățile curente ale organizației, pe o perioadă lungă de timp
– Să fie interesate de dezvoltare organizațională prin creșterea calității muncii cu voluntarii
– Să fie dispuse să se implice activ pe toată perioada proiectului
Activitățile de formare de care vor beneficia partenerii:
Nivelul 1 (aprilie 2018 – august 2019)
– Workshop 1 – (cu durata de o zi in luna iunie 2018, data va fi stabilita de comun acord cu organizatiile partenere) – Introducere în sectorul de voluntariat internațional
– Curs de pregătire pentru derularea de proiecte de voluntariat (4 zile – 25-28 septembrie 2018). Cursul se va organiza în regim rezidențial și se vor aborda tematici ca: filosofia si obiectivele proiectelor de voluntariat internațional, rolurile actorilor implicați (organizatii gazda, coordonatoare, voluntari, mentori etc), procesul de învățare al voluntarilor, elemente de educație nonformală, competențe necesare în găzduirea voluntarilor internaționali.
– Consultanță individualizată oferită de CVCN – (o zi/organizație în perioada anuarie-aprilie 2019) la sediul organizațiilor selectate, pentru adaptarea programului de voluntariat internațional la contextul specific al organizației.
– Workshop 2 (o zi in luna iunie 2019) – evaluarea nivelului de satisfacție (avantaje și dezavantaje), în raport cu implicarea voluntarilor internaționali.
Nivelul 2 (septembrie 2019 – august 2020)
– Workshop 3 (o zi in luna noiembrie 2019) – se vor discuta aspecte privind procesul de acreditare în vederea găzduirii efective a voluntarilor internaționali și prospectarea dezvoltării de programe proprii de voluntariat internațional.
Condiții de participare pentru organizațiile candidate:
• să delege 2 reprezentanți (unul dintre aceștia cu rol în coordonarea voluntarilor) care să se implice activ în toate etapele proiectului (inclusiv participare la toate activitățile de formare menționate mai sus),
• să își asume implicarea a 2 voluntari internaționali (selectați, instruiți, supervizați, găzduiți de CVCN) timp de 2 zile pe săptămână pe perioada celor două fluxuri (flux 1: 1 septembrie 2018 – 31 august 2019; flux 2: 1 septembrie 2019 – 30 iunie 2020), cu susținerea CVCN,
• să asigure co-finanțarea cu 50% a transportului dus-întors la cursul de pregătire din septembrie 2018 (descris anterior), care va avea loc în județul Cluj – toate celelalte costuri fiind acoperite integral de CVCN,
• să comunice prompt și deschis pe perioada proiectului cu persoana de contact din CVCN,
• să contribuie la vizibilitatea și diseminarea rezultatelor proiectului,
• să își asume rolul de partener printr-un contract de colaborare cu CVCN.
Organizațiile interesate să facă parte din proiect, pot aplica prin completarea formularului de înscriere online până la data de 16.03.2018, orele 17:00. Găsiți formularul AICI.
Rezultatele selecției vor fi anunțate prin email în data de 23.03.2018
* În cadrul proiectului ”EVS Seeds”, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca își asumă responsabilitățile legate de recrutarea, selecția, instruirea, supervizarea și evaluarea voluntarilor. Organizațiile partenere vor fi responsabile de implicarea voluntarilor în activitățile curente și de monitorizarea activităților voluntarilor.
Proiectul ”EVS Seeds” se derulează în perioada 1 februarie 2018 – 31 august 2020 și este finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+, gestionat în România de ANPCDEFP.
Pentru detalii suplimentare nu ezitați să ne contactați, tel. 0264.431.411 sau 0729.837.773, e-mail: cluj@voluntariat.ro, persoană de contact Nicoleta Chiș-Racolța.
Așteptăm aplicațiile voastre!