In perioada 27-30 iulie 2015, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a organizat cursul de formare „Interculturalismul, o punte intre etni”. Cursul a urmarit cresterea gradului de intelegere a conceptelor si a fenomenelor sociale legate de relationarea comunitara interetnica, precum si dezvoltarea abilitatilor necesare gestionarii eficiente a relatiilor interentice in randul celor 12 participanti, reprezentanti din scoli si primarii, din trei comunitati rurale (Floresti, Tureni si Sinpaul), implicate in proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii”.
Intreg cursul a fost construit pe metode participative si interactive, au fost abordate teme precum: colaborarea interetnica, competenta interculturala, contextul actual si istoric al romilor in Romania, mecanismul de discriminare, deconstructia stereotipurilor si a prejudecatilor dar si modalitati de interventie impotriva actiunilor de discriminare. In acest sens participantii la curs au testat metoda teatru forum, experimentand direct o modalitate de implicare a comunitatii in combaterea discriminarii.
Prin acest curs, CVCN a urmarit sa incurajeze autoritatile publice locale sa accepte faptul ca dezvoltarea comunitara trebuie sa devina un proces planificat, ce presupune o interventie constienta asupra comunitatii, interventie care poate sa fie realizata tocmai de catre reprezentantii primariei, a scolilor dar si altor institutii publice locale.
Cursul face parte din proiectul „Voluntariatul, o punte intre etnii”, acesta este finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania si este implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (www.centruldevoluntariat.ro).
Pentru mai multe informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.