550 de kilograme de deseuri colectate selectiv din 5 sate din comuna Tureni, 48 de saci de gunoi adunati de pe ulitele satului Sinpaul si un 100 de metri patrati de gard transformati intr-o opera de arta in Floresti sunt rezultatele palpabile ale celor trei actiuni comunitare initiate de echipa Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca si realizate in perioada 31 martie – 6 aprilie 2016, in cadrul proiectului „Voluntariatul, o punte intre etnii”.
Peste 230 de elevi de toate varstele, profesori, parinti si reprezentati din primariile celor trei comune s-au mobilizat in perioada pentru face prin forte proprii o schimbare in comunitatile lor.
In Floresti, la Scoala Gimaziala „Gheorghe Sincai”, coordonati de profesorul de desen Dan Vlasiu, timp de doua zile, peste 65 de elevi si voluntari au lucrat intens la tranformarea gardului scolii. Dintr-un gard de beton gri, mainile harnice ale tuturor celor implicati au realizat cea mai mare opra de arta din Floresi, 100 de metri patrati cu frumoase peisaje din natura. Acum gardul are rolul nu doar de delimitare a spatiului ci si de infrumusetare a incintei scolii cu efect pozitiv asupra elevilor ce invata in scoala.
In cele 5 sate din comuna Tureni, cu mic cum mare, locuitorii s-au mobilizat si au colectat selectiv peste 500 sute de kilograme de deseuri. Au raspuns initiativei de colectare selectiva, de la elevi de gradinita, pana la persoane de peste 50 de ani, care au fost informati si mobilizati de reprezentantii primariei, dar si de preotul satului, in cazul comunitatii din Ceanu Mic.
Actiunea din Sinpaul a presupus implicarea tuturor elevilor, indiferent de etnie sau statut social, din clasele primare intr-o ampla activitate de strangere de deseuri din sat. Impartiti in echipe si alaturi de profesori si de voluntari, in cateva ore, copiii au strans peste 45 de saci de deseuri, unii dintre acestia depasindu-i in dimensiune pe cei mai mici dintre elevii implicati. Saci au fost adusi la strada, de unde au fost preluati de autoritatile competente.
Toti cei implicati s-au bucurat sa participe la actiunile de voluntariat si au inteles ca este nevoie de contributia fiecaruia pentru a aduce imbunatatiri vizibile in comunitate.
„Parca avem o padure in curtea scolii. Nu ma asteptam sa iasa chiar asa frumos din mainile noastre”, ne-a spus Ana S. (eleva Floresti), la finalul activitatii de reabilitare a gardului scolii.
In Tureni, directoarea scolii ne-a asigurat ca actiunea reprezinta doar un inceput, al unui proces de mobilizare comunitara: „Cu siguranta vom continua aceasta initiativa si speram ca in timp sa reusim sa implicam cat mai multe persoane”, a spus d-na Carmen P. (Director Scoala Gimnaziala din Tureni)
„Elevii au avut multe invatat din aceasta activitate si s-au bucurat sa fie si ei voluntari. Eforturile le-au fost rasplatite prin rezultate si prin increderea ca si ei pot face schimbari”, ne-a declarat dl Augustin M. (invatator in Scoala Sinpaul).
Actiunile de voluntariat fac parte din proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii”, proiect finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca. Proiectul urmareste dezvoltarea celor trei comunitati rurale prin implementarea de programe educationale si implicarea autoritatilor locale in realizarea de actiuni care sa incurajeze relationarea interetnica pozitiva.