• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
Imagine Articol Website 28 1

Învață despre cultura romă împreună cu noi! Ne-am propus să promovăm cuvinte și expresii specifice limbii romani, obiceiuri, personalități dar și aspecte despre istoria poporului rom. Am intitulat demersul #Cheseninau (care în romani înseamnă „Mulțumesc”) și vă invităm și pe voi să contribuiți la reușita lui, citind și – de ce nu? – memorând cuvinte și expresii în limba romani.

 

Despre limba romani

Limba romani este similară cu alte limbi din nordul Indiei, de unde se presupune că provin romii. Unii consideră că este un grup de dialecte, în timp ce alții cred că e vorba de mai multe limbi înrudite. Cu 5–6 milioane de vorbitori, limba romani este utilizată în țări de pe toate continentele, în special în estul Europei, dar, totuși, nu este limbă oficială în nicio țară europeană. În România, limba romani este utilizată de 1,2% din populația țării (273.500 de persoane), și asta pentru că o mare parte a romilor nu mai vorbesc limba romani, ci româna (sau maghiara, în anumite zone din Transilvania).

6  Curiozități despre obiceiuri, traditiții și superstiții specifice culturii rome

1: Consideraţi nomazi, romii au reuşit totuși să transmită, din generație în generație, o seamă de tradiții. Una dintre acestea este legată de apa curată, neîncepută, pe care trebuie să o aducă dimineața capul familiei sau, în situaţii speciale, nora la cererea socrului. „Ja, te les pái nevó te halaváv muré vastá, múro múi, miré iakhá!” înseamnă „Mergi să iei apă neîncepută să-mi spăl mâinile, faţa, ochii!”.

2: O superstiție legată de romi, lătutari renumiți, aceștia nu-şi împrumutau instrumentele, pentru că se credea că-şi pierd norocul dacă fac acest lucru.

3: În trecut, la naşterea unui copil într-o familie de gabori, se făcea un foc în faţa cortului sau a casei, pentru a-l feri pe cel mic de „zânele rele”. Acest foc era întreţinut până când copilul era botezat, adică preţ de câteva săptămâni bune.

4: În familiile de romi, fetele erau învăţate de către mamele lor să spele haine, să gătească şi să aibă grijă de casă încă de la 6-7 ani, asta pentru că pe la 13-14 ani deja se măritau. Chiar dacă ascum nu se mai căsătoresc atât de tinere, fetele din familiile tradiționaliste respectă un alt obicei care marchează schimbarea statutului lor social: încep să poarte batic după măritiș, în semn de respect față de bărbații lor.

5: În comunitățile vechi de romi se mai păstrează, pe lângă tradiții, și câteva superstiții în aparență ciudate. Frica de iepure (shoshoi) se manifestă prin credinţa că apropierea de un iepure viu sau mort semnifică nenorocire (uneori numai coada sau laba unui iepure sunt suficiente pentru a înspăimânta un rom). Aceeaşi semnificaţie are şi şobolanul (kermuso) pentru romii nomazi. La fel, teama plină de respect faţă de şarpe (sap) este întâlnită la romii foşti nomazi, ca și frica de găina cu gât golaş, datorită asemănării capului acestei paseri cu capul unui şarpe, la romii şătrari.

6: Flamenco – cântec, dans și muzică instrumentală, în mare parte chitară, este asociat cu romii andaluzi din sudul Spaniei, numiți Gitanos. Rădăcinile flamenco-ului, deși oarecum misterioase, par să se regăsească în migrația romilor din Rajasthan, în nord-vestul Indiei, spre în Spania, între secolele IX și XIV. Acești migranți au adus cu ei instrumente muzicale, cum ar fi tamburine, clopoței și castanete de lemn, precum și un repertoriu extins de cântece și dansuri. În Spania au întâlnit culturile bogate ale evreilor sefarzi și ale maurilor. Amestecarea lor culturală de secole a produs forma de artă unică cunoscută sub numele de flamenco. Recomandarea noastră de vizionat.

Personalități remarcabile ale culturii rome de-a lungul istoriei

Poporul rom a oferit de-a lungul timpului mai multe personalități care s-au făcut remarcate în diferite domenii de activitate. Poate să fie surprinzător pentru unii dintre noi să aflăm etnia acestora!

Despre Ronald David Wood știți, probabil, că este chitarist în legendara trupă Rolling Stones. Însă nu știți, poate, că s-a născut în Hillingdon, vestul Londrei, într-o familie de „bargees” englezi – operatori de șlepuri de râu sau canal, numiți uneori „țigani de apă”. Roonie a și precizat, de altfel, că generația sa a fost prima din familie care s-a născut pe uscat.

Sir Charles Spencer Chaplin Jr. KBE (16 aprilie 1889 – 25 decembrie 1977) este una dintre cele mai importante figuri din industria cinematografică. A fost inclus de revista Time în lista cu „Cei mai importanți 100 de oameni ai secolului al XX-lea” pentru că „a făcut milioane de oameni să râdă și pentru că a ajutat la transformarea unei industri într-o artă”. Imaginea celui mai cunoscut personaj creat și întruchipat de el, Vagabondul, a devenit parte a istoriei culturale, fiind recunoscut inclusiv de oamenii care nu au văzut niciodată un film cu Chaplin și în locurile în care filmele sale nu au fost prezentate niciodată. În ciuda faptului că viața sa a fost mereu sub lupă, puțini știu că Chaplin Charles a fost rom – ambii săi părinți, Hannah și Charles Chaplin Sr., având moștenire romanică.

Sir Michael Caine este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori britanici, numit Comandor al Ordinului Imperiului Britanic în 1993 și cavaler în 2000. Caine este una dintre puținele personalități de asemenea calibru care nu doar că se mândrește cu originile țigănești, dar le onorează prin stilul său de viață. „Am ales să fac ce-mi place și sunt fericit să merg la muncă. Iubesc filmul pentru că seamănă cu circul. Tatăl meu era pe jumătate țigan, iar eu am luat de la el spiritul de țigan. Nimic nu mă face mai fericit decât să-mi fac bagajele și să plec într-o nouă aventură. Sunt un nomad a cărui familie este tribul, care călătorește de aici-colo cu rulota, care-și deschide aici un magazin, acolo mai găsește altceva de lucru. Și este minunat”, declara el într-un interviu publicat în 2021 de revista The Talks.

 

Romii au fost și sunt reprezentanți în cultura populară de personaje celebre. Ajunge să ne gândim la Carmen în opera lui Bizet, sau la „Țiganii” din cărțile His Dark Materials ale lui Philip Pullman. În serialul SF Star Wars, rasa Ryn este inspirată de romi; Robin din benzile desenate Batman, este roma, la fel ca și Doctor Doom. Buffy The Vampire Slayer la TV are personaje romani, iar popularul serial BBC Peaky Blinders prezintă familiile Lee și Shelby, ambele cu moștenire romă. Unul dintre cei mai mari artiști ai secolului al XX-lea, Pablo Picasso, a fost excepțional de mândru de originea sa romă, iar în imagine puteți vedea una dintre operele sale dedicate romilor – Gypsy in front of Musca, 1900.