• Virgil Fulicea, Nr 1, Cluj-Napoca, ap. 1
  • 0264 431 411
78
  • septembrie 28, 2022

Acțiune comunitară “Femei pentru femei”. Află povestea Ioanei

Despre experiența Ioanei în cadrul acțiunii comunitare: ‘’Femei pentru Femei din Cluj-Napoca în Sânmihaiu-Almașului.’’  Ioana a fost una din cele trei femei selectate pentru a beneficia de un curs de formare și a început un curs de cofetar în Cluj-Napoca în mai 2022.

‘’Cursul a fost foarte frumos, a o experiență nouă și am cunoscut oameni noi. Am învățat lucruri care nu credeam că există. Cursul mi-a deschis o poartă mare și a fost ca un șut în fund ca să merg mai departe.’’ Ioana își dorește foarte mult pe mai departe să aibă propria ei afacere, un laborator și o cofetărie/ patiserie unde să-și dezvolte visul ei, de a-i bucura pe oameni cu bunătățuri. Are visul acesta de vreo 5-6 ani, dar nu a avut șansa pentru că nu și a permis să facă un curs.

‘’Până la prima întâlnire de la Căminul Cultural nu m-am pus niciodată pe primul plan, și faptul că am vorbit între femei (cu excepția unui băiat) a fost foarte puternic. Nu mi-am dat foarte mare importanță, mai ales avânt doi copii mici. Nu aș fi făcut cursul nici în următorii ani probabil, până ar fi crescut copiii mai mari. Financiar nu ar fi fost o prioritate.’’

La fiecare sesiune de curs din Cluj-Napoca, Ioana merge însoțită de familia ei și are un mare sprijin din partea soțului, acesta fiind încântat atât de dezvoltarea ei, dar și de deserturile pe care ale degustă în urma orelor de practică. Amândoi se gândesc să deschidă o afacere de familie.

‘’Primul pas a fost cel mai important, de a face cursul, dar cred că vom reuși și după. Sigur vom reuși! Avem nevoie de o locație, m-am uitat la fonduri europene, dar nu știu dacă putem aplica. Dar vom începe cât de mic, până ne descurcăm să investim mai mult. Poate o să merg și la Imperiul Leilor. ‘’

A fost foarte inspirată de profesoara ei cu care vrea să țin legătură și după curs. ‘’Văd în ea pasiunea pentru prăjituri și atunci când ne vorbește, parcă sunt eu care vorbesc cu multă iubire despre copiii mei.’’ Pe lângă tot ce a învățat la curs de la colegi și profesori, ceea ce a fost foarte nou, și-a dat seama cât de importantă este răbdarea în procesul de preparare. ‘’ Am învățat să am răbdare cu toți timpii de topire, de coacere, de răcire, de încălzire și că timpul este foarte important, organizarea pașilor. Înainte făcea o prăjitură într-o oră foarte rapid, dar acum apreciez altfel procesul. ‘’

Momentul ei preferat a fost când am sunat-o să îi spun că a fost aleasă și că a început să facă Macarons.  

Ioana va termina cursul de cofetar în octombrie 2022 și mai are încă 4 sesiuni înainte de examen. Este foarte recunoscătoare pentru experiența asta și încă nu îi vine să creadă că a fost una dintre femeile alese din toate cele 20 de la cămin.

Acțiunea comunitară a fost susținută de companie FINACO și face parte din proiectul”Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică” este derulat de Asociația Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația JK Youth Zalău și Asociația Organizația Creștina Something New. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 108.761,08 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.