TRIMITE EMAIL LA cluj@voluntariat.ro
SUNA 0264 431 411

PROIECTE IN DERULARE

PROIECTE IN DERULARE

Land of Games (1 iulie 2017 – 31 octombrie 2018)

Proiectul face parte din Serviciul European de Voluntariat al Programului Erasmus+, activitatea principala fiind stagiul de voluntariat a 6 tineri cu varsta intre 18-24 ani, timp de 12 luni, 01/09 /2017 – 31/08/2018 in Cluj-Napoca.

Proiectul “Land of Games” a fost coordonat de catre organizatia noastra in cooperare cu 6 organizatii partenere din 5 tari europene: Kölner Freiwilligen Agentur e.V. (Germania), aha Tipps und Infos für junge Leute (Germania), Associação Spin (Portugalia), Associació Alba (Spania), Maison de l’Europe Bordeaux – Aquitaine (Franta) si Internationaler Bund Polska (Polonia).

Proiectul a fost dezvoltat in contextul cooperarii de success a CVCN atat cu partenerii internationali care au avut rolul de a recruta, pregati si trimite voluntarii internationali, cat si cu organizatiile si institutiile publice locale unde voluntarii si-au desfasurat activitatea – Scoala Gimnaziala „Ioan Alexandru” Sinpaul, Scoala Gimnaziala Tureni, Scoala Gimnaziala „Gheorghe Sincai” Floresti, Fundatia Prison Fellowship Romania si Asociatia Down Centrul Educational Raluca.

Obiectivul principal al proiectului a tintit doua zone: crearea unui cadru care a incurajat dezvoltarea personala si profesionala a celor 6 voluntari, respectiv impactul muncii voluntarilor in dezvoltarea comunitatii locale. Beneficiarii activitatilor de voluntariat international (activitati de educatie nonformala) sunt diverse grupuri defavorizate: copii din scoli primare din mediu rural multietnic, adolescenti cu riscul abandonului scolar, copii cu situatie socio-economica precara, tineri adulti cu Sindrom Down, etc.

Pe langa aceste activitati permanente (derularea saptamanala a cluburilor interculturale din cele 3 scoli primare rurale, activitati de timp liber si animatie socio-culturala) proiectul a presupus organizarea de evenimente publice in scopul promovarii voluntariatului in comunitatea locala, intalniri cu tineri romani interesati de stagii de voluntariat in strainatate, ateliere educationale prin jocuri de societate, o caravana de jocuri (goard games) in 10 scoli din judetul Cluj etc.

In felul acesta, prin proiectul “Land of Games” a extins expertiza CVCN in raport cu varietatea beneficiarilor directi, abordarea si cu tipurile de activitati derulate.

WeActiveVol –Modalitati de incurajare a imbatranirii active prin voluntariat (1 octombrie 2016 – 31 martie 2018)

Scopul proiectului „WeActiveVol” este de a consolida activitatea de voluntariat in randul  persoanelor de peste 50 de ani. Acesta va fi realizat printr-o cooperare internationala a 6 organizatii partenere din Polonia, Franta, Slovacia, Lituania, Ungaria si Romania care vor explora tema voluntariatului prin schimbul de idei, cunostinte, experiente si bune practici. Echipa proiectului va realiza o cercetare cu privire la principalele obstacole in implicarea ca voluntari a persoanelor de peste 50 de ani, va analiza diferentele si asemanarile din legislatia in domeniul voluntariatului a celor 6 tari, va explora si invata metode de lucru cu voluntarii de este 50 de ani, va cauta si selecta cele mai bune practici din fiecare tara si va publica o brosura cu acestea, va organiza evenimente publice de promovare a voluntariatului pentru persoane de peste 50 de ani si multe altele. Prin toate aceste activitati ne propunem ca exemplele de buna practica impartasite reciproc sa aiba un impact real in imbunatatirea programelor de voluntariat si in incurajarea initierii de noi modalitati de incurajare a imbatranirii active prin voluntariat.

Grupul tinta este format din educatori / formatori / antrenori activi in educatia adultilor, coordonatori de voluntari, manageri de proiect, practicieni care lucreaza in domeniul voluntariatului si a imbatranirii active, consilierii, oameni care constituie factori de decizie in domeniu.

Partenerii proiectului: Voivodeship Labour Office in Katowice, Polonia; E-Seniors Association, Franța; Centrum dobrovolníctva, Slovacia; Initiatives Network Association, Lituania; Önkéntes Központ Alapítvány, Ungaria; Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, Romania;

Proiectul WeActiveVol este finantat de Comisia Europeana prin Programul Erasmus +, Actiunea Cheie 2, Partneriate Strategice.

D.E.A.F (Development, Employability, Accesibility, Future) for DEAF (1 septembrie 2016 – 31 mai 2017)

Proiectul “D.E.A.F (Development, Employability, Accesibility, Future) for DEAF” este coordonat de Asociatia Alter Ego, Grecia in parteneriat cu Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca si Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual, Romania, Asociatia ALBA, Spania si SHRUTI, Nepal. Proiectul a pornit de la o serie de dificultati identificate in cele 4 tari participante, printre care: lipsa unei cooperari constante intre organizatiile de tineret si organizatiile ce ofera servicii tinerilor surzi, marginalizarea tinerilor surzi si participarea scazuta a acestora in proiecte Erasmus+, accesibilitatea scazuta a tinerilor surzi la oportunitati educationale si de formare, etc.
Toate acestea creeaza un context ce limiteaza participarea tinerilor surzi la activitati de voluntariat sau de schimburi internationale. Proiectul abordeaza aceasta situatie prin planificarea unei serii de activitati focusate pe acest grup tinta:
– stagii de voluntariat de scurta durata, prin Serviciul European de Voluntariat (SEV) – prin intermediul SEV, organizatiile implicate vor realiza un program de schimburi de voluntari, surzi si auzitori; timp de 2 luni, acestia vor desfasura activitati de voluntariat in comunitatile gazda (Kathmandu, Tesaloniki, Tarrega si Cluj-Napoca), pornind de la nevoile acestora dar si de la interesele voluntarilor;
– vizite de studiu pentru lucratori de tineret – respectand acelasi principiu al schimburilor intre tari, lucratori de tineret din Romania, Grecia, Spania si Nepal vor beneficia de o perioada de 2 saptamani de vizita de studiu in alta tara din proiect; aceasta va fi focusata pe identificarea de activitati si metode pentru stimularea implicarii tinerilor surzi;
– eveniment final – Conferinta de inchidere a proiectului ce va avea loc la inceputul anului 2017.
Proiectul “D.E.A.F (Development, Employability, Accesibility, Future) for DEAF” este finantat de Comisia Europeana, prin Programul Erasmus +, Actiunea Cheie 2, Consolidarea capacitatilor in domeniul tineretului.

Ready for diversity (1 iunie 2016 – 30 noiembrie 2017)

Proiectul „Ready for diversity” este implementat de catre Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, in parteneriat cu 5 organizatii de trimitere din Germania, Spania, Austria si Portugalia, prin Programul Erasmus+. Principala activitate a acestuia include un stagiu SEV pentru 6 tineri din tarile mentionate, durata acestuia fiind de 12 luni (septembrie 2016 – august 2017).

Proiectul isi propune sa promoveze implicarea voluntarilor in institutiile publice (spital si scoli) si sa contribuie la promovarea voluntariatului in general si a Serviciului European de Voluntariat in mod specific. In acealsi timp, proiectul este conceput intr-o maniera care sa faciliteze dezvoltarea personala si profesionala a celor 6 voluntari SEV prin asigurarea sistemului de suport necesar dar si prin cresterea treptata a gradului de independenta in activitati, in functie de dorintele si nevoile voluntarilor.

Voluntarii sunt implicati in activitati de animatie clinica in diverse sectii ale spitalului de copii din Cluj-Napoca. In acelasi timp ei organizeaza activitati de educatie non-formala in cadrul unui club multicultural pentru elevii de scoala primara din trei comunitati rurale din jurul orasului (Floresti, Tureni si Sinpaul ). In a doua parte a stagiului, voluntarii vor pregati evenimente publice de promovare a voluntariatului in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului (mai 2017) si se vor focusa pe implementarea propriilor idei in comunitatea locala, prin proiectele personale.

Proiectul „Ready for diversity” este finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, un program administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Talk with me (1 martie 2016 – 28 februarie 2018)

Proiectul “Talk with me” este coordonat de Gemeinsam leben und lernen in Europa, Germania alaturi de partenerii: Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, Romania si Tulip Foundation, Bulgaria.

Proiectul urmareste dezvoltarea unui model de program de voluntariat ce ofera refugiatilor/solicitantilor de azil suport pentru orientarea culturala si invatarea limbii tarii gazda, program care sa poata fi replicat la nivelul tarilor europene, de organizatii neguvernamentale sau institutii publice interesate. Prin includerea celor 3 tari ale partenerilor implicati (Germania, Romani si Bulgaria) se doreste crearea unui model flexibil, care sa poata fi pliat si adaptat la realitatea culturilor diverselor tari.

Activitatile sunt construite in doua etape diferite: implementarea unui program pilot de predare a limbii in fiecare tara partenera (15 voluntarii lucreaza individual cu 15 refugiati/solicitanti de azil), evaluarea programelor pilot si extragerea principalelor concluzii, crearea de materiale relevante pentru organizatiile / institutiile interesate sa replice acest program (manual de crearea a programului de voluntariat, culegere de instrumente si metode relevante pentru predarea unei limbi straine, etc.).

Proiectul „Talk with me”  este finantat de Comisia Europeana prin Programul Erasmus+, Actiunea Cheie 2 – Parteneriate Strategice in Domeniul Tineretului.